multiblog.hu család tagja

Gyorskorcsolya, rövidpályás, Debrecen

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

A hétfőn kezdődő 15. Maccabi Európa Játékok lesz Magyarország legnagyobb multisport eseménye Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke szerint.

Az első, csehországi Maccabi Európa Játékok után 90 évvel tér vissza az esemény Közép-Kelet-Európába.
“Felismerték, hogy a játékok erős legitimitást, hagyományt teremhetnek a budapesti zsidó közösségnek” – fogalmazott.
Motti Tichauer kiemelte, több mint negyven országból háromezer résztvevő és több ezer szurkoló látogat Budapestre, Magyarország történetének legnagyobb multisport eseményére. Hangsúlyozta, húsz sportág nyolc napig tartó megmérettetéséről van szó, amelyhez nagyon kemény szervezőmunkára lesz szükség. Mint mondta, “sikeres és csodálatos” játékokra számít a magas színvonalat képviselő létesítményekben.

Az augusztus 7-ig tartó rendezvénysorozatot hivatalosan kedd este Áder János köztársasági elnök, az esemény fővédnöke nyitja meg az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, a lángot pedig a kétszeres sakkolimpiai bajnok, Polgár Judit gyújtja meg.
A sportrendezvények mellett kulturális programokat szerveznek a résztvevőknek és érdeklődőknek, például lesz a zsidó sport történetéről egy kiállítás a Ludovika Campuson, míg pénteken kulturális eseménysorozatot rendeznek.
Az Európai Maccabi Szövetség elnöke gratulált a kvangdzsui vizes világbajnokságon aratott magyar sikerekhez, amelyek – mint mondta – azt mutatják, hogy Magyarország valódi sportnemzet.

A versenyzők 24 sportág 63 versenyszámában mérik össze tudásukat, a központi helyszín a Ludovika Campus lesz. A játékokon nemcsak európai zsidó sportolók vesznek részt, hanem meghívásos alapon az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából és Izraelből is érkeznek sportolók.
Magyarország 214 résztvevővel képviselteti magát – ami rekord a játékok történetében -, közülük 56 junior, 84 felnőtt és 74 szenior korú. A vendéglátók 15 sportágban állnak majd rajthoz, a legidősebb magyar induló 81, a legfiatalabb 13 éves.

A magyar zsidó sportolók 2010 óta több mint 100 érmet nyertek a Maccabi Európa-, illetve világjátékokon. Magyarország egyetlen zsidó sportegyesülete, az 1906-ban alakult Maccabi VAC Hungary elnöke, a szervezőbizottság társelnöke, Jusztin Ádám elmondta: elsősorban bridzsben, valamint a Magyarországon nagyon komoly hagyományokkal bíró vívásban és vízilabdában számítanak hazai sikerekre.
“Ennek a három sportágnak olyan erős a háttérbázisa Magyarországon, hogy a korábbi években mindig biztosan szállították a sikereket a versenyeken, az éppen aktuális helyszíntől és mezőnytől függetlenül” – közölte, egyúttal hozzátette, a többi sportágban éppen ezért nehéz előzetesen szakmai szempontok alapján várakozásokról beszélni, mert a mezőny általában ismeretlen. “Golfban, teniszben, triatlonban, valamint még pár sportágban azonban van olyan magyar sportoló, akinek kimondottan jó esélye van az éremszerzésre”.

A nevezések alapján a legidősebb sportoló egy 1933-ban született amerikai bridzsversenyző lesz, míg a legfiatalabb egy 2009-es születésű litván sakkozó, a legnagyobb delegáció a 297 fős német küldöttség lesz.
A szervezők a Ludovika Campus tőszomszédságában található Orczy-kertben kialakítanak egy “Maccabi falut”, ahol minden nap a díjátadást rendezik, de lesznek ott kiállítások, koncertek és filmvetítések is.
A budapesti központú Maccabi Európa Játékok minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvénye lesz. A játékokra érkező versenyzők és a további csapattagok összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek Magyarországon.

Forrás: MTI

Kövessetek minket a facebookon is!


Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!