multiblog.hu család tagja

Sakk eb-csapat, Batumi

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Az 1988-as torna döntőjében a Hollandok Gullit és van Basten góljával verték a szovjeteket. Főleg a második gól volt emlékezetes, nem véletlenül választották több fórumon is az Eb-k legszebbjének.

1988. június 25-én ért véget a futball történetének 8. Európa-bajnoksága. Az NSZK-ban megrendezett tornán Hollandia diadalmaskodott, ez az ország eddigi egyetlen felnőtt aranyérme Eb-ről vagy vb-ről.

A tornán akkor még csak nyolc csapat szerepelt két négyes csoportban, és a csoportok első két helyezettje játszotta az elődöntőket, majd a győztesek a döntőket. A torna érdekessége, hogy valamennyi meccsen esett legalább egy gól, nem volt hosszabbítás és kiállítás.

A hollandok a csoportban kikaptak a Szovjetuniótól, de legyőzték Angliát és Írországot, így másodikként jutottak tovább. Az elődöntőben a házigazdával mérkőztek és nyertek 2-1-re, míg a másik ágon a szovjetek az olaszokat verték 2-0-ra, így a fináléban ismét szovjet-holland meccs következett.

A döntőben a hollandok Gullit révén az első félóra végén előnybe kerültek, majd a második félidő elején Mühren keresztlabdája után van Basten lehetetlen szögből hatalmas gólt rúgott Daszajev kapujába. Később ezt a találatot az Európa-bajnokságok legszebb góljának is megválasztották. A találatról mindent elmond, még a holland kapitány, Rinus Michels sem akarta elhinni, hogy onnan ekkora gólt lehet rúgni.

Forrás: M4sport

Kövessetek minket a facebookon is!


Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!